Kuchnia

drób

Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla przepis - Galeria

Smaczne lekko ziołowe skrzydełka z ketchupem i jogurtem

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min

Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla - SKŁADNIKI:
10 dużych skrzydełek z kurczaka
Marynata :
5 łyżek ketchupu pikantnego
5 łyżek jogurtu greckiego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
czosnek granulowany do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn )
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla - PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie je utrzeć na krem. Przygotowaną marynatą nasmarować skrzydełka i odstawić zakryte folią spożywczą na kilka godzin. Potem rozpalić grill i jak powstanie żar ułożyć zamarynowane skrzydełka na ruszcie i grillować po około 15 minut z każdej strony. Do grillowania należy użyć dużych skrzydełek, bo się tak nie wysuszą zanim będą upieczone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation