Kuchnia

drób

Roladki z kurczaka pod mozzarellą

Składniki:

podwójna pierś z kurczka ok. 600g. Polecam produkt marki "Nasz kurczak"
150g świeżego szpinaku
100 g sera ricotta
100 g sera mozarella
2 łyżki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, biały pieprz
sos:

pomidory krojone w puszce 400 g
1 łyżka oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, szczypta cukru, bazylia
panierka:

1 filiżanka bułki tartej
4 łyżki tartego parmezanu
1 rozmącone jajko

Farsz:

Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Dodać drobno posiekany czosnek. Dusić razem kilka chwil, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar wody odparuje. Odstawić patelnię z ognia, by szpinak nieco przestygł.

Dodać ricottę i parmezan. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.

Sos:

W niewielkim farnuszku rozgrzać olej. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Dusić kilka chwil. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i przesmażyć razem. Krótko, by czosnek nie zdążył zbrązowieć. Wlać pomodory z puszki. Dusić razem ok. 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawic solą, szczyptą cukru i bazylią.

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Mięso przekroić w poprzek na pół, by było cieńsze. Każdy kawałek umieścić między dwoma arkuszami folii spożywczej i cienko rozbić. Mięso oprószyć solą i rozsmarować na nim ok.1 łyżki farszu szpinakowego. Zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z kolejnymi kawałkami.

Jajko rozkłócić widelcem. Składniki panierki wymieszać. Roladki zamoczyć w jajku i obtoczyć w panierce. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.200 C z termoobiegiem przez 30 minut. Po tym czasie roladki wyjąć. Na każdą nałożyć sos, a na wierzch plaster sera mozarella. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 5 minut, by ser się roztopił.

Uwaga: Jeśli chcecie, by panierka była bardziej chrupiąca, w połowie pieczenia wierzch roladek można skropic olejem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation