Kuchnia

drób

Kurczak po indyjsku - Gotuję, bo lubię

Składniki:

* 650 g filetu z kurczaka

* 3 łyżki oleju

* sól

Sos:

* 150 ml śmietany kremówki

* 1/2 szklanki gęstego jogurtu

* 100 ml wody

* 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu

* 2 ząbki czosnku (starte na tarce)

* 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala

* 1/2 łyżeczki kurkumy

* 1 łyżeczka ziaren kolendry

* 1 większa szczypta chilli

Filety kroimy na mniejsze kawałki (jeden filet na ok. 5 - 6 kawałków). Mięso oprószamy solą i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron na złoto (w sumie około 15 minut).

W tym czasie nastawiamy też ryż i gotujemy go według zaleceń na opakowaniu.

Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu lub blenderem. Wszystkie składniki sosu miksujemy ze sobą, aby sos był gładki. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do garnka z grubym dnem, zalewamy sosem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, dość często mieszając. Podajemy z ryżem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation