Kuchnia

Co jeść

Dietetyczna lasagne

Składniki(4 porcje):
500 g mięsa mielonego z indyka, u mnie udziec
2 cukinie
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 suszone pomidory z zalewy
1 kartonik przecieru pomidorowego (u mnie 400 g)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 kulka mozarelli light
2-3 łyżki kremowego chudego serka, u mnie Linessa 5% tłuszczu
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy mięso, czekamy kilka minut aż się usmaży. Następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączone na ręczniku papierowym i pokrojone w paseczki pomidory, zioła, a po kilku minutach zalewamy wszystko passatą pomidorową. Podgrzewamy około 15 minut aż nadmiar płynu odparuje. W tym czasie myjemy cukinie i za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw, mandoliny czy cienkiego noża kroimy je na cienkie plastry. Opruszamy solą i grillujemy bez tłuszczu na patelni około 3 minuty z każdej strony. Przygotowujemy „beszamel”. W miseczce przyprawiamy serek solą, pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie mieszamy. Czas poskładać lasagne w całość. W średniej wielkości naczyniu żaroodpornym układamy kolejno plastry cukinii, na których cienką warstwą rozsmarowujemy serek, następnie mięso w sosie. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. U mnie wyszły 3 warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Następnie na wierzch dorzucamy pokrojoną w plastry lub startą mozarellę i zapiekamy kolejne 20 minut. Na ostatnie parę minut możemy włączyć opcję grill lub termoobieg, aby ser się pięknie zrumienił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation