Kuchnia

Co jeść

Kotlety z botwinką

Składniki na 3 porcje (9 sztuk):
ok. 450g zmielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 młode buraki
pęczek botwinki
1 jajko
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
olej rzepakowy


Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukaj pod gorącą wodą i ugotuj w 2 i 3/4 szklanki wody.
Buraczki zetrzyj na tarce.
Botwinkę posiekaj.
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Uformuj kotlety i rozkładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zanim położysz kotlety na papierze posmaruj go olejem (w przeciwnym razie mogą zbyt mocno przywierać). Kotlety natłuść również z wierzchu.
Piecz przez 30 minut w temp. 200 stopni C, następnie ustaw termoobieg i piecz jeszcze przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation