Kuchnia

Co jeść

Prosta zapiekanka gryczana z jajkiem


Składniki na 2 porcje:
100g kaszy gryczanej
1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
200g ugotowanej lub mrożonej fasolki szparagowej
1 marchewka
2 gałązki selera naciowego
1 kula mozzarelli
2 jajka
sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj.
Fasolkę i seler naciowy posiekaj (jeśli używasz mrożonej fasolki to nie rozmrażaj jej wcześniej), marchew zetrzyj na tarce.
Mozzarellę drobno pokrój.
Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz jajka) i dopraw do smaku.
Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut.
Po tym czasie na środek zapiekanki wybij jajka i piecz jeszcze przez ok. 10 minut (do momentu aż białko się zetnie.
Po wyjęciu z piekarnika oprósz zapiekankę świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation