Kuchnia

Ciasta i inne różności

Moje Wypieki | Słodkie bułeczki czekoladowe

Składniki na 12 bułeczek:

540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z kakao i cynamonem oraz posypać startą czekoladą. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować i zrobić na nich paseczki z roztopionej czekolady, odrywać i podawać.

Nadzienie czekoladowe:

80 g masła
80 g miałkiego brązowego cukru
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
80 g czekolady (np. deserowej lub mlecznej i gorzkiej pół na pół, w zależności od gustu)

Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z kakao i cynamonem, odłożyć. Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki.

Ponadto:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku
kilka kostek czekolady deserowej lub gorzkiej

Z cukru i wrzątku utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody - jesli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego, odciąć jego koniec i wycisnąć skośnie na bułeczki w formie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation