Kuchnia

Ciasta i inne różności

Szybki kurczak pieczony z jabłkami i warzywami

3/4 kg kawałków kurczaka kurczaka (udka, podudzia)
2 pory
2 marchewki
2 pietruszki
2 jabłka, twarde i kwaśne
2 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka tymianku
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
Coca-Cola
Przygotowanie dania szybki kurczak pieczony z jabłkami i warzywami

Warzywa umyj i oczyść. Pory pokrój w grubsze krążki, podobnie marchewkę i pietruszkę.
Jabłka pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne.
Kawałki kurczaka posól, dopraw pieprzem i tymiankiem.
W dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż na złoto kurczaka. Wyjmij go i osącz na papierowym ręczniku.
Na tym samym tłuszczu podsmaż pory, marchewkę i pietruszkę. Dopraw pieprzem i solą.
Warzywa i kurczaka przełóż na naczynia do zapiekania. Wrzuć rodzynki. Pomiędzy mięso i warzywa powkładaj ćwiartki jabłek. Wlej sok jabłkowy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 i piecz bez przykrycia przez 60 minut.
Podawaj z ziemniakami z wody i sałatą z lekkim sosem.
A radości doda Coca-Cola.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation