Kuchnia

Ciasta i inne różności

PRZEPIS NA CHRUŚCIKI SEROWE

SKŁADNIKI NA CHRUŚCIKI:

ILOŚĆ: ok. 2-3 dużych talerzy

350 g mąki tortowej
200 g serka śmietankowego, mielonego np. Piątnicy
4 żółtka
1 łyżka wódki lub octu
1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO:

olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folie spożywczą i zostawiamy na 2 godz. w lodówce lub na całą noc (najlepiej). Po wyjęciu z lodówki ciasto kilkanaście razy „uderzamy” wałkiem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Innym sposobem może być wałkowanie ciasta warstwowo jak w cieście francuskim. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i na mocno oprószonej mąką stolnicy każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek u mnie około 2 mm. Wykrawamy paski, następnie przecinamy w poprzek i na środku każdej części lekko nacinamy. Przeplatamy jeden bok przez dziurkę i mamy gotowy faworek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation