Kuchnia

Ciasta i inne różności

Proste ciasto dyniowe z gruszką- aromatyczne i wilgotne

Składniki na foremkę keksówkę o wymiarach o wymiarach dna 17,5 na 8,5 cm lub trochę więszą (używm dokładnie TEJ):

1 czubata szklanka dyni startej na dużych oczkach (u mnie połowa małej dyni)

1 średnia gruszka (lub dwie małe)

1 szklanka orzechów włoskich

2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka przyprawy do piernika

prawie pełna szklanka mąki + 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody + szczypta soli

2 jajka

1/3 szklanki oleju

1/2 szklanki cukru trzcinowego

Dynię zetrzeć na grubych oczkach, gruszkę obrać i pokroić w średnią kostkę, a orzechy posiekać z grubsza. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

W dużej misce umieścić mąkę, przyprawy, sodę, sól i proszek do pieczenia, zamieszać całość.

W mniejszym naczyniu umieścić cukier, jajka i olej, roztrzepać całość rózgą kuchenną i wlać do suchych składników- dokładnie wymieszać. Dodać startą dynię, pokrojoną gruszkę i posiekane orzechy, ponownie wymieszać. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około godziny- do suchego patyczka. Wyjąć formę, po kilku minutach odwrócić na kratkę cukierniczą wyjąć i wystudzić ciasto. Można polać ciasto lukrem, polewą czekoladową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation