Kuchnia
Ciasta i inne różności
Tort piernikowy | Kwestia Smaku
Składniki
16 porcji
Blaty piernikowe
400 g mąki
300 g drobnego cukru
1 łyżka kakao
1 op. 20 g przyprawy piernikowej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml mleka
3 łyżki miodu
250 ml oleju roślinnego
300 ml maślanki
3 jajka
3 łyżki wódki orzechowej, rumu
Krem
500 g mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 30% z kartonika (schłodzonej)
1 łyżka cukru wanilinowego
5 łyżek cukru pudru
2 op. śmietan-fix
1 łyżeczka cynamonu
oraz
nasączenie:
9 łyżek likieru kokosowego lub amaretto
6 łyżek powideł śliwkowych
wiórki kokosowe
pierniczki w kształcie choinek
Przygotowanie:
Blaty piernikowe
Przygotować formę o średnicy ok. 22 cm, spód wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia, przestudzić.
Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą lub zmiksować.
Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki. Ciasto podzielić na 3 części.
Pierwszą część ciasta wlać do foremki i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 25 minut. Wyjąć, studzić ok. 5 minut, obkroić nożem przy brzegu i wyjąć papier z ciastem na kratkę. Tak samo upiec pozostałe 2 części ciasta. Ostudzić przed przełożeniem kremem.
Krem
Do misy miksera włożyć mascarpone i wlać śmietankę, dodać cukier wanilinowy i cukier puder i ubijać razem aż krem będzie puszty i sztywny, przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać cynamon. Na sam koniec zmiksować ze śmietan-fixem.
Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, skropić 3 łyżkami likieru, posmarować 2 łyżkami powideł i wyłożyć 1/3 ilość masy. Powtórzyć z dwoma krążkami, resztę kremu rozsmarować na bokach i wierzchu tortu.
Obłożyć wiórkami kokosowymi. Udekorować pierniczkowymi choinkami (w tym celu może być konieczność zrobienia nacięcia/dołka w cieście). Wstawić do lodówki.
Wskazówki
Blaty tortu można upiec wcześniej (zawinąć szczelnie i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 3 dni). Warto też wcześniej upiec pierniczki.
MA==