Kuchnia

Przystawki, przekąski, desery

Deser matcha z borówkami

Składniki (na cztery desery):

300 g jagód lub borówek amerykańskich
100 g śmietany 30%
100 g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
1 łyżeczka aromatu waniliowego
czekolada i ciasteczka amaretti do przybrania

Jagody lub borówki umyć i osuszyć na sitku.

Matchę rozrobić z łyżeczką gorącej wodą na gładką pastę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, matchę, cukier i aromat waniliowy i miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Na spód pucharka wyłożyć kilka borówek, wyłożyć kilka łyżek masy, znów wyłożyć kilka owoców, przykryć masą i tak, aż skończy się śmietanka. Przyozdobić ciasteczka amaretii, kostkami czekolady oraz borówkami. Podawać po minimum 2 godzinach chłodzenia w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation