Kuchnia

OMLETY

Frittata z ziemniakami i szpinakiem przepis -
Składniki
ilość porcji : 4

500 g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
225 g liści młodego szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
5–6 cebulek dymek pokrojonych w cienkie plasterki
5 jajek
2 łyżki świeżo startego parmezanu
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 25min. › Gotowe w: 45min.

Gotować ziemniaki przez 5–6 minut, aż będą prawie miękkie. Włożyć szpinak do garnka do gotowania na parze bądź do durszlaka i gotować nad ziemniakami przez 5 minut, aż liście szpinaku się skurczą. Odcedzić ziemniaki. Grzbietem łyżki wycisnąć nadmiar wilgoci ze szpinaku, a potem go posiekać.
Podgrzać oliwę na teflonowej patelni o średnicy około 25 cm. Wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać ziemniaki oraz dymkę i smażyć przez 2 minuty.
W dużej misce roztrzepać jajka, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać ze szpinakiem. Z patelni wyciągnąć łyżką cedzakową połowę warzyw i dodać do jajek. Mieszać całość przez chwilę, a następnie wlać na patelnię z oliwą. Przykryć i smażyć, nie mieszając, przez 6 minut, aż omlet niemal się zetnie, lecz z wierzchu pozostanie dość miękki.
Piekarnik rozgrzać na funkcji grill.
Posypać frittatę parmezanem i wstawić do piekarnika. Piec przez 3–4 minuty, aż się przyrumieni. Pokroić na ćwiartki lub trójkątne kawałki i podawać.

Inne propozycje

Frittata z ziemniakami i cukinią: zastąpić szpinak dużą, pokrojoną w plasterki cukinią, a zamiast dymek użyć pokrojonego w plasterki małego pora. Smażyć pory, cukinię i paprykę przez 3–4 minuty w małej ilości oliwy. Dodać ziemniaki i wymieszać. Wymieszać garść porwanych liści świeżej bazylii z ubitymi jajkami i usmażyć omlet w sposób podany w przepisie głównym. * Frittata z wędzonym łososiem: nie dodawać ziemniaków ani papryki. Usmażyć dymkę z plasterkami cukinii w małej ilości oliwy. Dodać do jajek razem ze szpinakiem 75 g posiekanego wędzonego łososia.
Punkty dla zdrowia

• Szpinak jest dobrym źródłem kilku przeciwutleniaczy, w tym witaminy C oraz witaminy E, dostarcza też dość dużych ilości kwasu foliowego, niacyny i witaminy B₆. Wbrew powszechnej opinii szpinak nie jest zbyt dobrym źródłem żelaza. * • Jajka zawierają dużo cholesterolu, ale na jego stężenie w naszej krwi silniej wpływa ilość spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych. Diabetycy powinni jednak ograniczyć spożycie jajek do 4 tygodniowo.
1 porcja zawiera

Doskonałe źródło witaminy A, witaminy B₆, witaminy B₁₂ oraz witaminy C. Dobre źródło wapnia, kwasu foliowego i żelaza. Dość dobre źródło potasu, witaminy B₁, witaminy B₂, witaminy E oraz cynku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation