Kuchnia

znowu dieta

RYŻOWE NALEŚNIKI Z NADZIENIEM ORZECHOWYM
Składniki na naleśniki:
- 50g mąki ryżowej
- 100ml mleka 0.5%
- 1 całe jajko
- 1 białko jaja
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- stevia

Składniki na nadzienie:
- 100g serka twarogowego
- 15g 100% masła orzechowego Better Choice
- kilka kropel aromatu Funky Flavours - orzech laskowy
- stevia

Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą blendujemy do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Nie może być zbyt gęsta aby dało się ją bez problemu rozprowadzić na rozgrzanej patelni. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody. Dosładzamy według gustu.
Przygotowaną masę wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię spryskaną sprayem do smażenia lub posmarowaną małą ilością oleju kokosowego. Smażymy chwilę aby naleśnik się ściął i przewracamy go na chwilę na drugą stronę. Smażymy 3 naleśniki, odstawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy nadzienie.
Do serka twarogowego dodajemy masło orzechowe i aromat orzechowy. Jeśli nasze masło jest zbyt gęste możemy je delikatnie pogrzać żeby lepiej połączyło się z serkiem. Do masy możemy dodać odrobinę wody jeśli konsystencja jest zbyt gęsta. Całość dosładzamy według gustu.
Naleśniki smarujemy nadzieniem orzechowym i dowolnie zawijamy.
U mnie na górę poszedł dodatkowo sos karmelowy Walden Farms. Efekt mistrzowski!
Smacznego!

Wartości odżywcze:
Białko: 36.5g
Tłuszcz: 14.1g
Węglowodany: 51.5g
480 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation