Kuchnia

mięsa

Karczek w aromatycznej marynacie - Przepisy kulinarne - Dania główne
Składniki:
1 1/2 kg karczku
Marynata:
sól czosnkowa
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
pieprz cayenne
oregano
Dodatkowo:
10 dag cebuli
10 goździków
2 liście laurowe
Sposób wykonania:
Karczek opłukać, osuszyć i natrzeć solą czosnkową.
Do miseczki wlać olej, dodać musztardę, miód, szczyptę słodkiej i ostrej papryki oraz pieprz cayenne. Marynatę razem wymieszać, polać nią karczek, posmarować z każdej strony i obsypać oregano.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem i przełożyć karczek w marynacie. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki. Karczek obłożyć plasterkami cebuli, goździkami i liśćmi laurowymi. Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Następnie naczynie z karczkiem wyjąć z lodówki i po upływie około 1 godziny włożyć do piekarnika i piec karczek przez około 90 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation