Kuchnia

mięsa

Szynka w sosie cebulowym
Składniki:
- szynka w całości ok. 1,2 kg
- 3-4 grzyby suszone
- 2 duże cebule
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
- ½ główki czosnku

Szynkę dzień wcześniej należy umyć i natrzeć przyprawami, naszpikować ją ząbkami czosnku. Następnego dnia, krótko podsmażyć na patelni (na oleju) z każdej strony. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dołożyć grzyby, cebule, 2 ząbki czosnku, przykryć pokrywką i gotować ponad godzinę. Trzeba kontrolować czy nie brakuje wody. Na koniec szynkę wyciągnąć, a wszystkie składniki sosu, w którym gotowała się szynka zblendować i doprawić przyprawami. Szynkę najlepiej kroić w plastry gdy jest zimna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation