Kuchnia

mięsa

Schab do kanapek gotowany w zalewie

SKŁADNIKI
1 kg schabu bez kości
2 litry zimnej wody
⅓ szklanki soli
1 duża cebula
5 ząbków czosnku (lub czosnek granulowany)
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
2 łyżeczki pieprzu mielonego ziołowego
2 łyżeczki majeranku (lub inne podobne zioła - ja użyłam tymianek i lubczyk)
2 listki laurowe
½ łyżeczki cukru
INSTRUKCJA WYKONANIA
Cebulę pokroić w ćwiartki.
Czosnek pokroić w plasterki.
Zimną wodę wymieszać w garnku z majonezem, cebulą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami oraz ziołami.
Do tak przygotowanej zalewy włożyć umyty schab (w kawałku).
Garnek przykryć pokrywką z dziurką (lub lekko rozszczelnić). Gotować na średnim ogniu około 8 minut od zagotowania się wody.
Schab zostawić w zalewie na około 24 h w temperaturze pokojowej.
Schab ponownie zagotować w zalewie (gotować 8 minut od zagotowania się zalewy).
Wystudzić w garnku. Wyjąć z zalewy i najlepiej schłodzić w lodówce, aby się ścisnął. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation