Kuchnia

mięsa

WĘDZONY ROSTBEF:

- 250 g rostbefu
- 4 cm imbiru
- 4 limonki
- 4 łyżki sosu sojowego
- szczypta brązowego cukru
- mała biała rzodkiew
- ogórek wężowy

- baza do wędzenia:
- 2 łyżki herbaty lapsang
- 2 łyżki ryżu jaśminowego
- 2 łyżki cukru brązowego

Przygotować marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wycisnąć sok z limonek, zetrzeć imbir na tarce, dodać sos sojowy i cukier. Pokroić warzywa w słupki i zalać połową marynaty. Do reszty marynaty włożyć mięso. Marynować przynajmniej 30 minut. Wyłożyć woka folia aluminiową. Wysypać na folię ryż z herbatą i cukrem, wymieszać. Na kratce od woka ułożyć zamarynowane mięso. Wstawić szczelnie przykrytego woka na mały palnik ale duży płomień na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień do minimum i wędzimy kolejne 5 minut. Następnie należy wyłączyć ogień i czekać jeszcze 15 minut z zakryta pokrywką. Podawać pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka, posypane sezamem.

tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 25 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation