Kuchnia

zupy i gulasze

- około 250 g kostek wieprzowych
- 1 skrzydełko kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- pęczek botwiny z buraczkami (ewentualnie dodatkowo buraki)
- mały kubeczek śmietany 22%
- 1 łyżka soku z cytryny
- koperek
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól i pieprz

Z kostek wieprzowych, kurczaka oraz marchwi, pietruszki i selera ugotuj lekki rosołek z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Botwinkę dokładanie wypłucz, najlepiej 3 razy. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój drobno.
Rosół przecedź przez gęste sito. Wlej do garnka i postaw na ogień. Dodaj starte buraki oraz również starte: jedną marchewkę, pietruszkę i selera. Gotuj na małym ogniu. Po 15 minutach dodaj posiekane liście botwinki. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Gotuj kolejne 15 minut.
Śmietanę wlej do miseczki, dodaj do niej gorącą zupę (koniecznie gorące do zimnego!), wymieszaj i wlej do garnka. Sprawdź jak słodka wyszła zupa i dopraw sokiem z cytryny.
Podawaj obsypaną świeżym, posiekanym koperkiem z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniaczkami z wody polanymi rozpuszczonym masłem.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation