Kuchnia

zupy i gulasze

LECZO Z PIERSIĄ KURCZAKA

Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 małe, młode cukinie
200 g pieczarek
1 duża, podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
400 g passaty lub przecieru pomidorowego
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie

Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę ze szczyptą soli i cukru. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i chwilę podsmażyć. Dorzucić pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z cukinią pokroić w grubą kostkę. Dodać do reszty składników. Podlać niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki), dodać ziele, liść, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiedy składniki będą lekko miękkie dodać przecier pomidorowy, koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do zgęstnienia sosu i miękkości warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation