Kuchnia

zupy i gulasze

FASOLA Z CHORIZO NA OSTRO
.250 g suchej fasoli (ja użyłam fasoli Wrzawskiej) moczonej w wodzie przez noc *
2 kiełbasy chorizo
1 cebula
1 duży ziemniak
1 puszka pomidorów
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki wędzonej ostrzej papryki w proszku
sól
pieprz
olej
około 200 ml bulionu lub wody
sok z 1/2 cytryny
szczypta cukru
świeża kolendra
Wcześniej namoczoną fasolę umieścić w garnku z nową wodą i gotować około 20 minut do miękkości. Cebulę pokroić z drobną kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Smażyć aż się zeszkli po czym dodać do niej kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz  ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy wszystko się porządnie zarumieni na patelnię dorzucić fasolę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, papryczkę chili, paprykę wędzoną a także sól i pieprz, całość zalać bulionem lub wodą. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną a wszystkie smaki się przegryzą. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i cukrem. Podawać ciepłe z kawałkiem chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation