Kuchnia

zupy i gulasze

KRUPNIK
(na 8-10 porcji)
1kg kości cielęcych w kawałkach,
10szt. skrzydełek z kurczaka,
300g kaszy jęczmiennej drobnej,
2 duże marchewki,
1 cebula,
1 korzeń pietruszki,
kawałek selera (mniej więcej ¼ sztuki),
sól i pieprz,
natka pietruszki

Kości umyć, umieścić w dużym garnku, zalać ok. 3,5 litra wody i zagotować. Zmniejszyć ogień tak, żeby tylko „pykało” i gotować pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie dodać skrzydełka i gotować kolejną godzinę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przeciąć na pół i opalić nad ogniem, aż miejscami zrobi się czarna (tak, jak się to robi na rosół :). Wszystkie warzywa, łącznie z cebulą, wrzucić do zupy. Wsypać kaszę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i gotować kolejną godzinę. Na koniec posypać zupę natką pietruszki.
Zupę podawać z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation