Kuchnia

PIZZA **TORTILLA **

TORTILLA.

Składniki (na dwie tortille)

ok 250 g filetu z kurczaka, pokrojonego na dość małe kawałki (przyprawiony a la gyros)

nie podaję konkretnego sposobu przyprawienia, u mnie jest to "no oko", często sypię zioła i przyprawy, które mam pod ręką (pieprz kajeński, chilli, papryka słodka, curry, czosnek i inne). warto mięsko zamarynować dzień przed smażeniem


Sałatka:

1 pomidor
1/3 zielonego ogórka
1/2 czerwonej cebuli
1/4 główki sałaty lodowej
1 łyżka sosu sojowego
*Twoje ulubione warzywa


Warzywa odpowiednio pokroić w kostkę lub poszatkować. Całość wymieszać z sosem.


Sos 'pomidorowy'

3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ketchupu
pieprz kajeński
papryka słodka
zioła prowansalskie


Całość wymieszać i włożyć min na godzinę do lodówki dla "przegryzienia" smaku.


1. Dzień "przed" marynujemy kurczaka
2. Godzinę "przed" przygotowujemy sos
3. Robimy sałatkę
4. Smażymy kurczaka; w tym samym czasie:
5. Na suchej patelni podgrzewamy tortille, po nabraniu temperatury każdą smarujemy sosem i układamy warzywa
6. Na warzywa nakładamy kurczaka, zwijamy całość, przewiązujemy szczypiorkiem
7. Jeśli tortilla trochę przestygła, warto włożyć ją na 5 minut do mikrofalówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation