Kuchnia

PIZZA **TORTILLA **

Składniki:

2 spody na pizzę (z tego przepisu)
Sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
50 ml czerwonego wytrawnego wina
1 duży ząbek czosnku, sprasowany
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Pizza (ilość składników na 2 pizze)
100 g tartej mozzarelli
160 g tuńczyka z puszki
200 g brokułów, zblanszowanych (tylko różyczki)
50 g czarnych suszonych oliwek (bez pestek)
Sos pomidorowy
Przygotowanie:

Sos pomidorowy
W średnim garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i podsmażamy przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Dodajemy pomidory, wino, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje.
Miksujemy blenderem na gładką masę, jeżeli sos wydaje się zbyt wodnisty, to gotujemy jeszcze przez chwilę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pizza
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem), wkładamy kamienie do pieczenia pizzy i rozgrzewamy je przez około pół godziny.
Wyciągamy kamienie z piekarnika, spody do pizzy smarujemy cienko sosem pomidorowym, układamy na kamieniach, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 5 minut.
Wyciągamy, układamy na spodach pozostałe składniki w następującej kolejności: połowa mozzarelli, tuńczyk, oliwki, brokuły i reszta mozzarelli.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 8 - 10 minut, aż brzegi pizzy staną się złoto - brązowe, a mozzarella się rozpuści.
Jeżeli nie mamy kamienia, to przygotowaną pizzę kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy na blasze piekarnika w sposób opisany powyżej. Serwujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation