Kuchnia

PIZZA **TORTILLA **

Pizza gajowego


Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

35 dag mąki
łyżeczka soli
łyżeczka suchych drożdży
5 łyżek oliwy
10 dag mieszanych grzybów (kurek, podgrzybków, prawdziwków)
150 ml śmietany 22%
2 łyżki chrzanu
2 średnie cebule
10 dag koziego twardego sera
5 dag surowej szynki
pęczek szczypiorku


Etapy przygotowania

Na ciasto: przesianą mąkę mieszamy z solą i łyżeczką drożdży. Dolewamy szklankę letniej wody, 2 łyżki oliwy i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Grzyby dokładnie oczyszczamy, większe przecinamy na połówki. Śmietanę mieszamy z chrzanem, lekko solimy. Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę tniemy na 2-cm paski. Z ciasta formujemy dłońmi placek o grubości 1 cm i układamy go na blasze wyłożonej pergaminem. Placek smarujemy śmietaną z dodatkami, rozkładamy na nim piórka cebuli i paski szynki. Oprószamy lekko solą. Posypujemy połową sera. Grzyby dokładnie mieszamy z pozostałą oliwą, rozprowadzamy na pizzy i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 20–25 min w temp. 250°C, na złoty kolor. Pizzę podajemy od razu, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation