Kuchnia

ciasteczki i smaczności

MAKARONIKI:
Składniki

Na makaroniki:
125 g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów bez skórki)
3 białka jaj
200 g cukru pudru
30 g cukru
różowy barwnik spożywczy
Na krem:
150 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki różanej marmolady
Makaroniki:
Mąkę migdałową zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier i ubijać na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać barwnik spożywczy (stopniowo, by osiągnąć idealny dla nas odcień). Do masy z białek stopniowo dodawać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru. Delikatnie, okrągłymi ruchami zamieszać silikonową szpatułką od spodu do góry, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Musi być gładka i puszysta, choć nie będzie tak puszysta i sztywna jak sama masa z ubitych białek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków. Można na nim narysować kółka, które ułatwią wyciśnięcie idealnej wielkości makaroników, jednak najbardziej polecam silikonową matę do makaroników, którą kupicie za 30-40 zł. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć z masy krążki o średnicy ok. 2cm w odstępach co 3 cm. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, blachę z makaronikami odłożyć na przynajmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 140 stopni C i włożyć makaroniki na środkową kratę. Po 2 minutach uchylić drzwi piekarnika i tak piec jeszcze przez 13 minut. Upieczone makaroniki odłożyć do wystudzenia. Przekładać kremem (za pomocą łyżeczki bądź rękawa cukierniczego), a potem włożyć do lodówki (krem dodatkowo zmiękczy ciasteczka).
2

Krem:
Serek zmiksować z cukrem pudrem. Dodać różaną marmoladę i ponownie zmiksować do osiągnięcia idealnej konsystencji.

Przepis pochodzi z bloga "Peace, Love and Cook" (http://www.peaceloveandcook.pl)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation