Kuchnia

ciasteczki i smaczności

Ciasto z orzechami

Ciasto:
150 g miękkiego masła
2 łyżki jasnego syropu klonowego
100 g zwykłego białego cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
2 jajka
skórka pomarańczowa
sok z 1 pomarańczy

Polewa:
tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki śmietanki
2 garście orzechów włoskich

Zmiksować miękkie masło z syropem klonowym i cukrem na dość gładką masę (kryształki cukru mogą być nadal wyczuwalne). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sito i wymieszać w osobnej misce. Dodać łyżkę sypkich produktów do masła, cały czas miksując, a następnie dodać jajko. Potem kolejne 2 łyżki sypkich i jeszcze następne jajko. Na koniec wsypać pozostałe sypkie składniki i dolewać stopniowo sok pomarańczowy. Przełożyć masę do formy i piec 45 minut (+ ewentualnie dodatkowe 5 minut, jeśli ciasto tego wymaga). Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, zostawiając ciasto w środku, do czasu wystygnięcia. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka, dodać śmietankę i roztopić na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ostudzone ciasto i przybrać orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation