Kuchnia

Rewolucja na talerzu

Chleb razowy na drożdżach

- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)
- 1 szklanka mąki pszennej 500
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Do chleba podajemy 3 rodzaje mała smakowego: 1) masło z pietruszką i czosnkiem; 2) masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem; 3) suszone pomidory zmiksowane z masłem. Masło należy zmiksować lub dokładnie wyrobić z drobno posiekanymi dodatkami.
kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 70
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation