Kuchnia

Rewolucja na talerzu

PIEROGI NA SŁODKO ze śliwkami


Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki ciepłej wody

Na farsz
- 500 g śliwek
- ½ cm startego imbiru
- 2 czubate łyżki miodu
- 4 łyżki płatków migdałowych

Mąkę zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Śliwki pokroić w kostkę, imbir zetrzeć. Miód rozgrzać w garnku, dodać starty imbir i zeszklić, wrzucić śliwki i podsmażać chwilę aż puszczą sok. Podsmażone śliwki przerzucić na sitko, by odsączyć je z soku. Odsączony sok przelać do garnka i zredukować na małym ogniu. Odsączone śliwki wymieszać z 3 łyżkami uprażonych migdałów. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi z falbanką. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około ½ minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podajemy polane zredukowanym sosem i posypane 1 łyżką uprażonych migdałów.

Tradycyjna wersja pierogów na słodko 720 kcal, nasza wersja 390 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation