Kuchnia

Rewolucja na talerzu

PIECZONE PIEROŻKI z boczniakami

Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- ok. 1 szklanki ciepłego mleka
- 10g drożdży
- 1 łyżka oliwy
- sól

Na farsz:
- 250g boczniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 50g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz

Na sos:
- 1 jogurt nisko tłuszczowy
- 1 gałązka tymianku
- sól i pieprz
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut.
Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pierożki podawać z sosem.

Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, nasza wersja 340 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation