Kuchnia

PYSZNY OBIAD

Krem dyniowo marchewkowy z mlekiem kokosowym
Składniki:

2/3 średniej wielkości dyni hokaido – pokrojona w drobną kostkę
4 większe marchewki – pokrojone w plasterki
2 średnie cebule – poszatkowane
3 łyżki gęstej masy mleka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej papryczki chili – pokrojona w maleńką kosteczkę
4 łyżeczki drobno pokrojonego, świeżego imbiru
1 łyżeczka świeżo zmielonych ziaren kolendry
2/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
szczypta asafetydy
ok. 1 łyżeczki majeranku

Porcje: ok 7-8 porcji

krem dyniowo marchewkowy z mlekiem kokosowym

krem dyniowo marchewkowy z mlekiem kokosowym

Przygotowanie:

W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej był gorący dodałam kmin rzymski, po chwili chili i imbir. Całość wymieszałam drewnianą łyżką, smażąc ok. 6 sekund, dodałam szczyptę asafetydy i po kolejnych 4-5 sekundach wrzuciłam cebulę. Wymieszałam dokładnie cebulę z przyprawami, przykryłam pokrywką i dusiłam do lekkiego zeszklenia. Następnie wrzuciłam marchewkę, a po kilku minutach dynię. Po 5 minutach dodałam kurkumę, majeranek i zmieloną kolendrę, a po kolejnych 5 minutach zalałam całość wrzątkiem. Gdy woda przykryła całe warzywa, dodałam jeszcze ok. 1 szklanki. Gotowałam, aż całość zmiękła. 10 minut przed wyłączeniem dodałam 3 łyżki gęstej pasty mleka kokosowego, dosoliłam do smaku, i dodałam trochę pieprzu. Przed podaniem polałam do smaku sokiem z cytryny oraz posypałam ziarnami słonecznika.

Właściwości: gotowana dynia i marchewka będą działały rozgrzewająco, ale kolendra i mleko kokosowe odrobinę równoważą lekko rozgrzewające właściwości zupy. Zupa krem z dyni doskonale odżywi osoby typu vata. Dla osób typu pita lub przegrzewających się można dać mniejszą ilość imbiru. Dla osób typu kapha lub osób mających wolne trawienie lub marznących można dodać większą ilość chili lub imbiru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation