Kuchnia

PYSZNY OBIAD

Krem z brokułów z grzankami i jajkiem w koszulce (6 porcji)

- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 liście laurowe
- 1 litr bulionu drobiowego
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej bazylii
- 100 g tartego parmezanu
- sól/ pieprz
- masło

- kromka chleba

- 6 jajek (ilość w zależności od ilości porcji)
- sól
- łyżka octu

1. Pokrój brokuły na mniejsze kawałki, czosnek zgnieć, obierz ze skórki i poszatkuj. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Imbir okrój ze skórki i poszatkuj.
2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj brokuł, czosnek, cebulę, imbir i liście laurowe. Smaż przez kilka minut, a następnie zalej bulionem.
3. Gotuj na średnim ogniu aż brokuły zmiękną (ok. 15 minut). Zdejmij z ognia, wyjmij liście laurowe, dodaj kolendrę i bazylię. Całość zmiksuj ze pomocą blendera. Posól, popieprz i dodaj parmezan.
4. W tosterze podgrzej kromkę chleba. Podgrzaną kromkę pokrój w kostkę.
5. Przygotuj jajka w koszulce. Szczegółową instrukcję jak je zrobić znajdziesz tutaj. Podawaj zupę z jajkiem i grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation