Kuchnia

PYSZNY OBIAD

Składniki

1 duży ząbek czosnku
1 cebula
1 duża marchewka lub 2 małe
3 garście jarmużu
po ok. 1/4 - 1/2 szklanki soczewicy czerwonej, zielonej i czarnej
ok. 500 ml bulionu warzywnego + woda do ewentualnego dalszego rozrzedzania zupy
ok. szklanka passaty/przecieru pomidorowego (latem 3-4 pokrojone pomidory)
Przyprawy do wyboru, albo
- 1 łyżeczka garam masala
- 1-2 cm startego imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)
- 1 łyżeczka kurkumy
albo
- 2 łyżki dowolnej mieszanki ziół (np. prowansalskich)
W obu wersjach sól, pieprz i ok. pół łyżeczki chili do smaku

Przygotowanie

Zaczynamy od namoczenia zielonej soczewicy, trzeba to zrobić około pół godziny wcześniej.
W garnku rozgrzewamy ok. łyżkę dowolnego oleju i wrzucamy na to posiekaną cebulę i czosnek.
Kiedy się zeszklą, dodajemy pokrojoną w (pół)talarki marchewkę, zieloną soczewicę i jarmuż.
W osobnym naczyniu przygotowujemy bulion (w moim przypadku trzeba go rozmrozić) i zalewamy nim zawartość garnka.
Po ok. 5 minutach gotowania możemy dodać soczewicę czerwoną i czarną (po uprzednim wypłukaniu ich).
Dodajemy też passatę lub przecier pomidorowy. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, możemy dodać do niej też wody. To możemy robić na każdym późniejszym etapie, bo przy 500 ml bulionu może ona wyjść bardzo gęsta i nie każdemu będzie to odpowiadało. W każdej chwili można dodać do niej trochę wody i tym samym zwiększyć ilość zupy. Nastawiamy timer na ok. 20 minut i w tym czasie gotujemy zupę pod przykryciem na małym ogniu.
Po tym czasie doprawiamy ją zgodnie z wybraną przez nas wersją smakową, dodajemy też sól, pieprz i chili.
Po ok. 10 minutach sprawdzamy czy warzywa są miękkie i jeśli tak, to zupa jest gotowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation