Kuchnia

surówki,sałatki

Sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów | Kwestia Smaku

Składniki
4 porcje, po 273 kcal

4 jajka
1/3 główki sałaty lodowej
pęczek rzodkiewki
50 g kiełków słonecznika (1 opakowanie)
50 g płatków migdałów

Sos koperkowy

200 g gęstej śmietany 12 lub 18% z kubka lub jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
4 łyżki posiekanego koperku

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć, pokroić, włożyć do szerokiej salaterki lub do dużego talerza. Ułożyć pokrojone na cienkie plasterki rzodkiewki i posypać kiełkami słonecznika.
Połączyć składniki sosu i polać po sałatce. Posypać płatkami migdałów, lekko zrumienionymi na suchej patelni. Doprawić solą przed samym podaniem.

Wskazówki

W wersji bardziej "light" można użyć do sosu jogurtu naturalnego i zmniejszyć ilość majonezu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation