Kuchnia

surówki,sałatki

Kraina Miodem Płynąca : Lekka sałatka z jajkiem i kapustą pekińską w sosie chrzanowym
Sałatka, 3-4 porcje:
* kapusta pekińska- 1 szt.
* rzodkiewka- pęczek
* jajka- 4-6 szt.
* groszek- 200 g (mała puszka)
* pestki dyni- 2 łyżki
* rzeżucha- do posypania

Sos chrzanowy:
* śmietana 18%- 2 łyżki (ew.gęsty jogurt grecki)
* majonez- 1 łyżka
* chrzan- 2 łyżeczki (taki ze słoiczka)*
* sok z cytryny- 1/2 łyżeczki
* sól, pieprz- do smaku

Sałatka:
Jajka ugotować (stopień ugotowania wg własnych preferencji), ostudzić i przekroić na pół.
Kapustę posiekać, rzodkiewkę pokroić w krążki i przełożyć do miski.
Dodać jajka, odcedzony groszek i całość skropić sosem chrzanowym.
Wierzch posypać pestkami dyni i rzeżuchą.

Sos chrzanowy:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation