Kuchnia

Wok

Makaron smażony po tajsku z krewetkami lub kurczakiem


Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Złote proporcje:

– 200 g makaronu ryżowego
– 20 surowych krewetek lub 250 g kurczaka
– 1 ząbek czosnku
– 1 duża szalotka
– 10 grzybków mun
– 100 g kiełków fasoli mung
– 2 łyżki oleju (używamy oleju z orzeszków ziemnych, możesz użyć też zwykłego)
– 2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
– 4 łyżki sosu ostrygowego
– garść rozgniecionych, niesolonych orzeszków ziemnych
– płaska łyżeczka brązowego cukru
– 1 limonka
– 1 -2 papryczki chilli (według uznania)
– pęczek grubego szczypiorku
– 1 jajko

Zacznij od przygotowania makaronu. Podobnie jak w pad thai’u namocz makaron w przegotowanej wodzie dopóki nie zmięknie, mniej więcej na tyle minut ile jest napisane na opakowaniu, ale uważaj, żeby nie wchłonął zbyt dużo wody i nie zrobił się „rozgotowany”. Następnie pokrusz w garści grzybki mun i również zalej je wrzątkiem. Teraz przygotuj wszystkie składniki: obierz krewetki, obierz i posiekaj szalotkę, pokrój ostrą paprykę, obierz imbir, umyj szczypiorek i kiełki mung. Kiedy makaron i grzyby będą gotowe odcedź je, grzyby dodatkowo wyciśnij w dłoni, ponieważ wchłaniają jej bardzo dużo. Teraz rozgrzej dobrze na woku jedną łyżkę oleju. Dodaj cały makaron, zamieszaj i dopraw 3 łyżkami sosu ostrygowego oraz 1,5 łyżki sosu rybnego. Podsmażaj przez 2-3 minut i zdejmij makaron z woka. Rozgrzej kolejną łyżkę oleju i dodaj posiekaną szalotkę. Zeszklij szalotkę i po 2 minutach dodaj ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę sosu rybnego, i starty imbir. Zamieszaj i smaż dalej, po minucie dodaj grzybki mun, a następnie cukier. W międzyczasie na drugim woku lub patelni równolegle rozgrzej mocno łyżkę oleju i zacznij podsmażać krewetki po minucie z każdej strony. Na woka z szalotką i resztą składników dodaj wcześniej przygotowany makaron, 1 łyżkę sosu ostrygowego, pół łyżki rybnego i sok z limonki. Dobrze wymieszaj i chwilę podsmaż. Teraz odsuń wszystkie składniki na bok, dodaj odrobinę oleju i wbij jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać, zamieszaj je i mieszaj dopóki całkowicie się nie zetnie. Wtedy zmieszaj jajko z makaronem i resztą składników, dodaj krewetki, zamieszaj. Zdejmij z gazu. Dodaj kiełki mung, i posiekany szczypiorek, wymieszaj, nałóż na talerze i posyp rozdrobionymi orzeszkami. Makaron smażony po tajsku odawaj ze szczypiorkiem, kawałkami limonki, rozdrobnionymi orzeszkami, sosem rybnym i ostrą papryką na osobnych talerzach, tak, aby każdy mógł doprawić makaron według własnego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation