Kuchnia

Wok

Sajgonki

Składniki:

12 płatów papieru ryżowego
300g mielonej wieprzowiny
100g krewetek
100g posiekanych na paski grzybów mun
50g makaronu ryżowego ( już po zalaniu wrzątkiem )
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
mała papryczka chili
kawałek świeżego startego imbiru ( około 2cm )
2 szalotki drobno posiekane
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
jedno roztrzepane białko jaja


Rozgrzałam olej sezamowy w małym garnku, wrzuciłam mieloną wieprzowinę i posiekane obrane krewetki, podsmażam tylko do czasu aż mięso nabierze koloru szarego, następnie dodaję chili, imbir, szalotkę i czosnek i na małym ogniu podsmażam kolejne 2 minuty, nie dłużej. Grzyby mun zalewam gorącą wodą, gdy zmiękną odcedzam i przekładam do garnka z mięsem, studzę. Po ostudzeniu dodaję sos sojowy, ocet ryżowy, drobno posiekany makaron ryżowy i listki kolendry. Mieszam do połączenia składników. Każdy kawałek papieru ryżowego moczę w naczyniu z wodą i przekładam na deskę, na brzegu papieru kładę łyżkę nadzienia i zwijam ściśle do środka zawijając boczne brzegi. Roztrzepanym białkiem smaruje końcówki papieru ryżowego tak by skleiły sajgonkę. Zrolowane sajgonki układam na papierze do pieczenia, wtedy nie ma szans by się przykleiły do powierzchni na której leżakują i łatwo można je chwycić w ręce. Osobiście nie smażę sajgonek na wysokim oleju .. dno woka zalewam oliwą, mocno rozgrzewam i wkładam na pyrkający olej trzy sajgonki ... większa ilość zmniejszy temperaturę oleju! Każdą sajgonkę smażę około 3 minut z jednej strony, następnie przewracam je na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty. Przekładam je na papierowy ręcznik a następnie na talerz lub drewnianą deskę. Podaję ze słodko pikantnym sosem chili, można kupić gotowy lub zrobić domowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation