Kuchnia

Kolacje

MangoPapaja: Sałatka szparag/ jajko w koszulce/ botwina/ feta/ suszone pomidory/ orzechy laskowe i cytrynowy dressing

Składniki na 1 porcję:




◾garść świeżego, młodego szpinaku
◾kilka listków botwiny
◾2-3 rzodkiewki
◾garść orzechów laskowych
◾1 jajo
◾2 suszone pomidory
◾kawałek sera feta
◾5-6 główek szparag zielonych
◾kilka plastrów ogórka zielonego
◾cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz


W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową ugotowane jajko w koszulce i ostrożnie przekładam na talerz.


Warzywa myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Główki szparag blanszuje, przelewam na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu kroję wzdłuż na pół. Rzodkiewki kroję w plastry, ogórka w plastry. Orzechy siekam. Fetę kruszę, suszone pomidory kroję w paski. Składniki mieszam. Podaję z ugotowanym jajkiem w koszulce. Składniki dressingu dokładnie mieszam, przygotowanym sosem polewam sałatkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation