Kuchnia

Kolacje

PASTA MARCHEWKOWA Z SOCZEWICĄ I TAHINI


400 g obranej marchewki

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

2 łyżki pasty sezamowej tahini

2 ząbki czosnku

sok z 1/2 cytryny

czarny sezam

sól

pieprz




Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Marchew pokroić w słupki, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut, aż zmięknie. Soczewicę ugotować do miękkości, uprzednio ją dobrze opłukując. Powinno to zająć około 15 minut. Gdy marchew oraz soczewica ostygną, umieścić je w blenderze, dodać pastę sezamową, ząbki czosnku, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość zmiksować, przełożyć do miseczki i górę posypać czarnym sezamem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation