Kuchnia

Kolacje

Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów

Serves: 5


Ingredients
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
500-700 g grzybów leśnych
1 szklanka kaszy jaglanej suchej
1 litr wywaru warzywnego
6 listków szałwii
starta skórka z połowy cytryny
sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/4 łyzeczki)
4 jajka
garść posiekanej natki pietruszki




Instructions
1.Cebulę i czosnek posiekać, grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
2.Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć aż się zeszkli, dodać czosnek i grzyby - smażyć ok 10 minut mieszając.
3.Garnek o grubym dnie postawić na mały ogień- jak się rozgrzeje wrzucić suchą kaszę i prażyć mieszając aż zacznie wydobywać orzechowy zapach - zalać rosołkiem.
4.Do kaszy dodać usmażone grzyby i gotować mieszając ok 10 minut aż część płynu się wchłonie.
5.Kaszę zestawić z ognia i odstawić do przestygnięcia - na ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
6.Jajka rozbełtać z solą i pieprzem.
7.Do przestygniętej kaszy dodać jajka, posiekaną natkę i szałwię oraz skórkę z cytryny - wymieszać.
8.Piekarnik nagrzać do 180 stopni
9.Formę ze zdejmowany brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć formy na tartę, należy ją wysmarować masłem). Wyłożyć kaszę,
10.Piec 30 minut.
11.Przed pokrojeniem lekko przestudzić.
12.Można podać z sosem pomidorowym. Pasuje też surówka z marchewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation