Kuchnia

Śniadania

Brązowy ryż z mango, malinami i śmietanką kokosową

2 porcje
•1 szklanka brązowego ryżu, długoziarnistego
•4 szklanki wody lub więcej w razie potrzeby
•szczypta soli
•2 łyżki brązowego cukru
•¼ łyżeczki cynamonu
•¼ łyżeczki esencji waniliowej
•1 szklanka śmietanki kokosowej*
•dodatki: pokrojone w kostkę mango, maliny, syrop klonowy, śmietanka kokosowa do polania (opcjonalnie)

Ryż przepłucz, zalej wodą, dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj, pod przykryciem, aż zmięknie, ale pozostanie jędrny, 30-40 minut. Od czasu do czasu zamieszaj i jeśli będzie trzeba, dolej nieco wody. Dodaj cynamon, esencję waniliową oraz śmietankę kokosową. Gotuj, bez przykrycia, ciagle mieszając, aż większość płynów odparuje.

Przełóż ryż do miski, posyp pokrojonym w kostkę mango i malinami. Polej syropem klonowym i ewentualnie odrobiną śmietanki kokosowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation