Kuchnia

Śniadania

Jagodowy budyń jaglany
Składniki: (na 2 porcje)

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,

- ok. 2 szklanki wody,

- szczypta soli,


- klika łyżek mleka,

- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,


- 250 g jagód, świeżych, mrożonych lub dżemu (użyłam kilka łyżek domowego dżemu jagodowego przepis tutaj)

- ksylitol/cukier trzcinowy lub miód (do smaku, ja pominęłam gdyż dżem już był słodki).




Wykonanie:


Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie, potem zalewamy gorącą wodą, odcedzamy. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę. Dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min (pod przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec gotowania można dolać jeszcze trochę wody w razie potrzeby. Jeszcze gorącą kaszę miksujemy blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Będzie dość gęsta. Aby rozrzedzić dodajemy jogurt, ewentualnie odrobinę mleka, jagody, w razie konieczności słodzimy do smaku (ja pominęłam, gdyż dałam dość słodki domowy dżem jagodowy). Miksujemy do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. Przelewamy do miseczek, ozdabiamy jagodami/borówkami/dżemem/frużeliną jagodową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation