Kuchnia

Śniadania

Grzanki ze szparagami i jajkiem z masłem orzechowym
czas przygotowania 20 minut | 2 porcje

potrzebujesz


2 duże kromki chleba
2 łyżki oliwy
100 g zielonych szparagów
2 jajka ‚zerówki’
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanych prażonych orzechów ziemnych
pieprz czarny i sól

sos z masłem orzechowym

1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
sok i starta skórka z 1/2 lemonki
200 ml mleka kokosowego
100 g masła orzechowego
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
pieprz czarny i sól
przygotowanie


W rondelku rozgrzać olej kokosowy, zeszklić czosnek i imbir na małym ogniu. Dodać papryczkę i wymieszać, zalać mlekiem kokosowym i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło orzechowe, sok i startą skórkę z limonki oraz czerwoną pastę curry. Podgrzać, aż masło orzechowe się rozpuści. Doprawić pieprzem i solą.

Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Grillować przez 10 minut aż będą miękkie.
Kromki pokropić oliwą i grillować na patelni na złoty kolor.
Jajka wbić pojedynczo do kubeczka. Ugotować 1L wody z octem w wysokim garnku i zmniejszyć palnik na średni ogień. Zakręcić łyżką wir i wlać (pierwsze) jajko z niewielkiej wysokości. Gotować przez 3 minuty, wyjąć jajko łyżką cedzakową i suszyć na papierowym ręczniku.

Na grzanki ułożyć szparagi, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem i przykryć jajkiem w koszulce, posypać orzeszkami, sezamem i kolendrą. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation