Kuchnia

Śniadania

chleb bezglutenowy
Zdrowy chleb

Składniki:

podłużna foremka o pojemności 1,5 l

70 g mąki migdałowej

120 g mąki ziemniaczanej

70 g nasion sezamu

70 g pestek dyni

70 g nasion słonecznika

30 g mąki z suszonych owoców róży

60 g płatków gryczanych

3 łyżki błonnika witalnego, zmielonego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

5 łyżek goji

1½ łyżeczki soli

500 ml wody

1 białko

125 ml miodu
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. błonnik witalny, z którym spotykam się w Polsce jest niemielony. Porcja błonnika obliczona tutaj to błonnik zmielony. W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź powierzchnię i posyp nasionami i namoczonymi goji. Wstaw chleb do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i ostudź w foremce przez pierwsze 10 minut. Potem wyjmij chleb na metalową kratkę. Ostudzony chleb przechowuj w lodówce owinięty w folię b.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation