Kuchnia

kulinaria

Niemiecki sernik czekoladowy

Na spód:

140gr krakersów (graham)
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao w proszku
1/3 szklanki (75gr) niesolonego roztopionego masła

Na masę sernikową:

225gr czekolady gorzkiej
700gr sera (z wiaderka)
400gr mleko skondensowane słodzone
½ szklanki (130gr) zwykłego jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
3 duże jaja, w temperaturze pokojowej

Na chrupką polewę:

½ szklanki (65 g) posiekanych orzechów (pekan)
¼ szklanki (30gr) słodzone płatki kokosowe
1 duże żółtko
¼ szklanki (50gr) cukru brązowego
1/8 łyżeczki soli
2 łyżki (30gr) miękkiego masła
½ szklanki (120ml) śmietany kremówki
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Krakersy zmielić w malakserze, dodać cukier, kakao i roztopione masło, połączyć. Formę – tortownicę wyłożyć na spodzie, podciągnąć lekko na boki. Wstawić do lodówki.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Ser zmiksować na gładką masę ok 1 min. Dodać mleko skondensowane i grecki jogurt, i nadal miksować około 2 minut, aż wszystko będzie gładkie. Wmieszać z rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i sól. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując na niskich obrotach. (Nie miksować mieszanki zbyt długo i zbyt szybko po dodaniu jajek. W przeciwnym razie zbyt dużo powietrza wejdzie do ciasta, co może powodować pęknięcia sernika) Wylać masę na przygotowany spód. Piec przez 50-60 minut w 175°C, aż brzegi sernika będą sztywne, ale środek nieco luźny. Ostudzić na ruszcie przez 5 minut. Odkroić sernik wokół krawędzi tortownicy i studzić przez godzinę. Następnie wstawić do lodówki i chłodzić przez co najmniej kolejną godzinę do całkowitego ostygnięcia.
Na chrupką polewę - w rondelku żółtka, brązowy cukier i sól wymieszać z masłem. Dodać gęstą śmietanę i ekstrakt waniliowy, gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Mieszanka będzie gęsta. Dodać orzechy i płatki kokosowe, wymieszać. Schłodzić w temp. Pokojowej, następnie w lodówce. Smarować sernik polewą przed podaniem. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation