Kuchnia

kulinaria

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych | Kwestia Smaku

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
4 łyżki oliwy extra lub roztopionego masła


Filety pokroić na ok. 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Płatki pokruszyć lub przez chwilę miksować w melakserze lub rozdrabniaczu.
W misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjmować po kawałku mięsa z ciasta i obtaczać w płatkach, układać na blaszce do pieczenia. Posypać solą i skropić oliwą lub roztopionym masłem (za pomocą pojemnika z wąską końcówką lub posmarować pędzelkiem). Piec przez 15 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
sos czosnkowy: 200 g gęstej śmietany 12% + 2 łyżki majonezu + sól i pieprz + 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
lub sos paprykowy: jak wyżej ale zamiast czosnku - 1 łyżeczka papryki w proszku + 1 łyżka ketchupu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation