Kuchnia
kulinaria
Ciasto Marysieńka
CIASTO MARYSIEŃKA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
3/4 szklanki mocnej herbaty
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
250 g masła, temp. pokojowa
500 ml mleka
5 żółtek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ BEZĘ:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g orzechów włoskich, mielonych
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
70 ml śmietanki kremówki 30%
70 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Za pomocą dużej łyżki najlepiej drewnianej w kilku porcjach dodajemy suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła piana z białek. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto upuszczamy na zabezpieczony blat lub podłogę z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i chwilę miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę, proszek oraz zmielone orzechy. Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min.
350 ml mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy razem z żółtkami, cukrami oraz przesianą mąką. Następnie dodajemy do gorącego mleka. Cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy aż będzie puszyste i jasne. Po łyżce dodajemy budyń i cały czas miksujemy.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie i lekko nasączamy. Wykładamy połowę kremu budyniowe, bezę oraz ponownie krem. Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy. Wykładamy równomiernie na wierzch ciasta i dekorujemy orzechami włoskimi.
MA==