Kuchnia
owsianki
1) Owsianka na zimno
Składniki na 1 porcję:
pół szklanki płatków ( owsianych, jęczmiennych, jaglanych lub innych )
2/3 szklanki mleka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 płaskie łyżeczki miodu,
maliny, borówki, jagody ( dodajesz tyle, ile uważasz za słuszne ),
możesz dodać dodatkowe składniki np.: len, cynamon, kakao,
Sposób przygotowania:
Płatki przesyp do miseczki, dodaj mleko, jogurt, miód, owoce. Wszystko ze sobą wymieszaj i schowaj na noc do lodówki. Rano pyszne, pożywne śniadanie będzie na Ciebie czekało :).
2) Owsianka na wynos ( możesz zabrać w plastikowy pojemnik do pracy/ szkoły )
Składniki na jedną porcję:
1/2 szklanki ulubionych płatków owsianych,
1/2 szklanki mleka
2 łyżki prażonych jabłek w kawałkach lub musu jabłkowego,
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Płatki przesypujemy do plastikowego pojemniczka. Zalewamy mlekiem. Prażone jabłka lub mus jabłkowy mieszamy z miodem i cynamonem. Układamy go na płatkach. Zamykamy pojemnik i mamy przepyszną owsiankę na wynos :).
3) Rozgrzewająca owsianka bez mleka
Składniki:
3 łyżki płatków ( wybierz ulubione :)),
wrząca woda,
jabłko,
łyżka suszonej żurawiny,
1 łyżka ziaren słonecznika ( uprażony na patelni ).
szczypta imbiru,
szczypta cynamonu,
odrobina soku z cytryny,
2 szczypty cynamonu,
łyżeczka miodu,
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki. Dodajemy cynamon i imbir. Całość mieszamy i zalewamy wrzącą wodą do wysokości płatków. Całość odstawiamy na 10 – 15 minut ( płatki muszą spęcznieć ). Jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz uprażony słonecznik. Dodajemy miód i wszystko ze sobą mieszamy :).
4) Owsianka kakaowa z bananem
Składniki:
mleko bądź woda
3.4 łyżki ulubionych płatków owsianych,
łyżeczka zmielonego lnu,
łyżeczka kakao,
łyżeczka miodu,
banan,
garść orzechów włoskich / laskowych
Sposób przygotowania:
Płatki oraz len gotujemy w wodzie bądź mleku. Banana rozgniatamy widelcem i wrzucamy do gotującej się owsianki. Dodajemy kakao, miód. Całość mieszamy do czasu kiedy kakao się rozpuści. Na koniec dodajemy bakalie.
5) Owsianka egzotyczna
Składniki:
szklanka mleka bądź wody,
1 łyżka płatków jęczmiennych,
1 łyżka płatków owsianych,
2 łyżki egzotycznego muesli (z suszonym ananasem, papają itp. )
świeże kiwi bądź arbuza,
Sposób przygotowania:
Płatki gotujemy w mleku bądź wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy muesli i plasterki świeżego kiwi bądź kostki arbuza.
6) Wytrawna owsianka
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki mleka bądź wody,
garść świeżej bazylii, mięty bądź pietruszki ( wybierzcie to, co lubicie najbardziej )
garść orzechów włoskich
1/3 dużej czerwonej papryki
łyżeczka siemienia lnianego
szczypta soli oraz pieprzu
Sposób przygotowania:
Wybraną ” zieleninę ” siekamy. Zalewamy odrobiną mleka ( tak, żeby byłą przykryta ).
Resztę mleka gotujemy w garnku. Do zagotowanego mleka dodajemy płatki oraz przyprawy. Gotuję przez około 5 minut. Wcześniej namoczoną ” zieleninę ” blendujemy do uzyskania jednolitej masy i dodajemy do owsianki. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Smażymy przez chwile na patelni. Dodajemy razem z orzechami włoskimi do owsianki.
MA==