Kuchnia

owsianki

Pieczona owsianka – składniki:

2 szklanki płatków owsianych jumbo (u mnie bezglutenowych),
1 szklanka płatków teff,
12 sztuk moreli suszonych niesiarkowanych,
2 średnie, słodkie pomarańcze,
odrobina oleju dobrze znoszącego wysokie temperatury do wysmarowania papieru do pieczenia.
przygotowanie:

Zamoczyć płatki owsiane w 3 szklankach wody. Po 1,5 h odlać wodę i porządnie przepłukać płatki pod bieżącą wodą. Odcedzić.

Płatki umieścić w misce. Dodać do nich płatki teff, a także pokrojone drobno morele i wcześniej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze.

Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi). Masę wyłożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym odrobiną tłuszczu. Najlepiej ciasto wykładać tak, żeby owoce były równomiernie rozłożone.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić i pokroić.

Podawać z masłem orzechowym, dżemem lub świeżymi owocami lub z koktajlem warzywno-owocowym.

Uwaga! Poza słodyczą moreli i pomarańczy nie ma tu nic słodkiego więc dla amatorów dosładzania nie będzie to pewnie wystarczająco słodkie. Dla nas w sam raz. :-)

Z podanej ilości otrzymasz ok. połowę dużej blachy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation