Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

SZARLOTKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g masła, zimnego
szczypta soli
DODATKOWO:

5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaśnych
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy płatki, proszek, sól oraz kawałki zimnego masła. Za pomocą siekaczki do ciasta kruchego, malaksera lub dłoni rozdrabniamy, aż powstaną grudki z ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Na dno wsypujemy połowę ciasta i dociskamy, aby stworzyła równą powierzchnię. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. wyjmujemy, zostawiamy do lekkiego przestudzenia i oprószamy kaszką manną.
W tym czasie jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na dosyć cienkie plasterki. Oprószamy jabłka i mieszamy dokładnie.
Wykładamy jabłka na podpieczony spód i obsypujemy pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy cynamonem wymieszanym z cukrem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation